Ranonkels kopen bij de kweker

Nieuw!

Butterfly Ariadne
Butterfly Eris
Butterfly Graces
Butterfly Hera
Butterfly Thiva
Romance Courchevel
Romance Hydra
Romance Loubeyres
Romance Maillane
Romance Maritime
Romance Nimes
Romance Nohant

Ranonkels bij La vie en Rose

De ranonkel hoort bij de boterbloemfamilie en wordt in het Latijn ook wel Ranunculus genoemd. De bloem houdt van een vochtige ondergrond en is om die reden geen vreemde verschijning langs beekjes en plassen. Deze voorkeuren liggen dan ook direct ten grondslag aan de naam van de Ranonkel. De kikker, eveneens een fervent waterliefhebber, wordt in het Latijn namelijk aangeduid als een ‘rana’. Vandaar de naam “Ranunculus”.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de ranonkel begon zo omstreeks 1596. Dat was namelijk het jaar waarin de eerste verhalen over de bloem werden opgetekend. In Centraal Azië werd de bloem voor het eerst gevonden, waarna het nog heel wat jaren duurde alvorens de bloem zijn weg naar Europa vond. De Ranonkelsoorten die wij kweken komen uit de veredelingsstal van Aya Engei in Japan. Dus weer terug naar de roots wat mooiere en sterkere planten en bloemen geeft.

Symboliek van de Ranonkel

De ranonkel staat symbool voor charme. In de Victoriaanse tijd was de boodschap van een bos ranonkels: “Ik vind je rijk aan aantrekkelijkheden”. Maar ook nu wordt iedereen nog blij van een boeket bontgekleurde ranonkels.

De hoge energiekosten hebben ons aangezet tot het zoeken naar andere teelten die minder warmte en licht vragen als het telen van rozen. Wij zijn uitgekomen bij het gewas snijranonkel.

Ranonkel is een vorstvrije koude teelt. In oktober 2022 hebben we de ranonkel-knollen (“klauwtjes”) in de volle grond in onze kas geplant. De plant wordt rustig opgekweekt waardoor de kwaliteit optimaal is. Eind februari 2023 zijn de eerst bloemen rijp genoeg om te oogsten. De productie gaat door tot half mei. Hierna wordt de temperatuur te hoog en krijgt de plant het te warm. De ranonkel stopt dan met bloemen geven en gaat in rust. De energie gaat dan vanuit de plant naar de klauwtjes.
Een duurzaam gekweekte seizoensbloem dus!

We kweken twee typen: Ranunculus Romance en Ranunculus Butterfly.

Beide Ranonkel-soorten hebben een zeer goed vaasleven van wel twee weken bij de juiste verzorging. In tegenstelling tot de andere typen ranonkel heeft dit type ranonkel geen holle bloemstelen maar gevulde stelen waardoor de bloemen niet zullen om knikken.
De Romance is een enkelbloemige ranonkel met een grote bloemknop en lange en sterke bloemstelen. De Butterfly heeft een steel met wel 7 tot 12 bloemen die op de vaas allemaal openbloeien. De bloemblaadjes van de Butterfly hebben een wax-laagje waardoor ze mooi glanzen.

Ranonkels kopen bij de kweker?

Plaats vandaag nog online uw bestelling!